Güzellik, Güzellik Ürünleri, İlginç Güzellik Ürünleri, Sağlık

Aha ve Bha Asitleri Nedir? Hangi Ürünlerin İçinde Bulunur?

ahabhaasit

Aha; organik meyve asididir. Laboratuvar çıktısı olması nedeni ile oldukça yüksek konsantrasyona sahip olan Aha; klinik ortamda seyreltilmesi sonucu cilt soyucu işlemler için kullanılmaktadır.

Bha; yağda çözünebilen organik asitlerdir. Aha gibi Bha da cilt üzerindeki ölü yüzey hücrelerinin temizlenmesinde yağlanma sonucu meydana gelen cilt problemlerinin giderilmesinde kullanılmaktadır. Birçok faydalı yağ asidini içeren Bha; aynı zamanda cildin nemlenmesi içinde son derece etkilidir. Bha asitleri ince yapılarından dolayı gözeneklere etkili şekilde nüfuz eder ve gözeneklerin küçülmesine, cildin sıkılaşmasına imkan sağlar.

ahabhaasit

Aha Nedir?

Organik meyve asidi olan Aha, cilt soyucu işlemlerde kullanılan bir asittir.  Aha’nın pek çok çeşidi bulunmaktadır;

  • Glikolik Asit: Kimyasal peelinglerde Aha’nın en sık kullanılan türüdür. Glikolik asit; şeker kamışından elde edilmektedir.
  • Laktik Asit: Sütten elde edilen bir asittir. Peeling etkisinin yanı sıra cildi nemlendirme özelliğine sahiptir.
  • Malik Asit: Armut ve elmadan elde edilen asit çeşididir.
  • Sitrik Asit: Hem Aha hem de Bha’da olan bir türdür. Turunçgillerde yer alan bu asit, leke, siyah nokta ve sivilce tedavisinde etkili sonuçlar vermektedir.
  • Fitik Asit: Ciltteki lekeleri giderme, cilt tonu eşitleme ve aydınlatma gibi etkilere yardım eden bu asit çeşidi pirinçten elde edilmektedir.
  • Tartarik Asit: Üzüm ve vişnede yer alan asit çeşididir.
  • Mandelik Asit: Acı bademde yer alan Mandelik asit, leke ve sivilce tedavisinde kullanılmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Gözenek Sıkılaştırıcı Krem Önerileri

cvitamini

Aha; temizlerken soyması işlevi ile öne çıkmasına karşın cildin nemlendirilmesine de katkı sağlamaktadır. Cildin daha canlı ve parlak görünmesine yardımcı olan Aha asidi, aynı zamanda yaşlanma belirtilerinin de azalmasına imkan sağlamaktadır.

Tüm bu etkilerinin yanı sıra sivilce, siyah nokta ve leke görünümünün iyileştirilmesine katkıda bulunan Aha, yara tedavisinde de önemli bir role sahiptir.

Doğrudan kullanıma uygun olmayan Aha asidi, profesyonel olmayan kişiler tarafından seyreltilerek kullanıldığı zaman ciddi riskler barındırmaktadır. Bu nedenle Aha asidi, yalnızca klinik eksfoliasyon işlemleri ya da cilt bakım ürünleri aracılığı ile kullanılmalıdır.

Bha Nedir?

Yağda çözünebilen organik asit Bha; ölü yüzey hücrelerinin temizlenmesi ve yağlanma sonucu meydana gelen cilt problemlerinin (sivilce, siyah nokta, yağ bezesi gibi) giderilmesinde kullanılan bir asittir. Tıpkı Aha gibi Bha’nın da çeşitleri bulunmaktadır;

  • Salisilik Asit: Akne tedavisinde kullanılan bu asit, söğüt ağacından elde edilmektedir ve akne tedavilerinde son derece ilgi görmektedir.
  • Hyaluronik Asit: Cildi nemlendirme etkisi sayesinde cildi iyileştiren bu asit, yaşlanma karşıtı bakımlarda da sıklıkla kullanılmaktadır.
  • Linoleik Asit: Hafif bir yapıya sahip olan Linolik asit, birçok bitkisel yağda bulunmasının yanı sıra omega-6 yağ asidinin bir türüdür. Yağlı ve karma ciltleri nemlendirmek için kullanılan bu asit çeşidi yağlı ve karma ciltli kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
  • Oleik Asit: Zeytinyağı, avokado ve badem yağında bulunan Oleik asit, cildi nemlendirme özelliğine sahiptir.

Bha; siyah nokta, sivilce ve benzeri gibi cilt problemlerinin giderilmesinde önemli bir etkiye sahip olmasının yanı sıra geniş gözenek problemleri içinde son derecede etkilidir. Yağlanma sonucu meydana gelen cilt problemlerine karşı son derece etkili olan Bha asitleri; kuru ciltlerde kullanıldığında hassasiyet yaratabilmektedir fakat nemlendirici etkisi sayesinde kuru ciltlerde de zaman zaman iyi sonuçlar gösterebilmektedir.

sivilce

Tıpkı Aha gibi Bha’da doğada bulunan ve beslenme yolu ile alınabilecek bir asit türüdür. Bha’nın cilt bakımı amacı ile kullanılması, klinik işlemler veya kozmetik ürünler aracılığı ile gerçekleştirildiğinde etkili sonuç vermektedir.

Aha ve Bha Ne İşe Yarar?

Aha ve Bha; çok daha pürüzsüz bir cilde sahip olmak için kullanılan asitlerdir. Ölü deri hücrelerini yok etme, leke, siyah nokta ve sivilceden dolayı meydana gelen cilt problemlerini giderme, yaşlanma ve güneşten dolayı ciltte oluşan lekeleri gidermek amacı ile kullanılan doğal ve organik asitlerdir.

ahabhaasitleri

Derinin üst tabakasını acısız bir şekilde nazikçe soyan Aha ve Bha asitleri yenilenmiş deri oluşumuna da yardımcı olmaktadırlar.

İlginizi Çekebilir: Korelilerin Ciltleri Neden Pürüzsüz? Hangi Ürünleri Kullanıyorlar?

Aha ve Bha Aynı Anda Kullanılır Mı?

Bazı cilt tiplerinde hem Aha hem de Bha asitlerinin çözeceği cilt problemleri aynı anda bulunabilmektedir. Bu gibi durumlarda cilt bakım rutinine Aha ve Bha asitlerini birlikte dahil etmek mümkündür. Ancak Aha ve Bha asitlerini birlikte kullanmak isteyen kişilerin farklı yöntemler ile cilt bakım rutinlerini oluşturmaları gerekmektedir.

ahabhasitleri

Aynı anda Aha ve Bha asitlerini kullanmak isteyen kişiler aşağıdaki örneklere benzer bir cilt bakım rutinleri oluşturabilirler.

  • Aha ve Bha asitlerini dönüşümlü bir şekilde kullanabilirsiniz. Örneğin; bir akşam cilt bakımınızda Aha asidine yer verirken ertesi akşam Bha asidini kullanabilirsiniz.
  • Sabah bakım rutininizde Aha asidini kullanırken akşam bakım rutininizde Bha asidini kullanabilirsiniz.
  • Aha ve Bha asitlerini birlikte içeren formülleri tercih edebilirsiniz.

Aha ve Bha İçeren Ürünler Nelerdir?

  • Skinceuticals Clarifving Clav Maske
  • Skinceuticals Blemish Age Defence Serum
  • Dermoskin Be Bright Aha Bha Krem
  • Institut Esthederm Intensive AHA Peel Concentrated Serum
  • Neostrata Skin Active Cellular Restoration
  • Murad Aha/Bha Exfoliating Cleanser

Latissim ekibi olarak bu yazımızda sizlere Aha ve Bha asitleri hakkında bilgiler verdik. Aha ve Bha ile ilgili içeriklerimiz ve çok daha fazla içerik için bizi takip etmeye devam edin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.